Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Μαστίχα Χίου


                                   

Η λύση στα προβλήματα του πεπτικού

 

Καλησπέρα-καλησπέρα!

Εχθές το βράδυ το νεότερο μέλος της οικογένειας είχε στομαχικό "ντουβρουτζά" :)) που σημαίνει αναστάτωση,ανακάτεμα. Κλήθηκε επειγόντως  η κυρα-μαστίχα να βοηθήσει την κατάσταση.Και το έκανε.Έτσι σκέφτηκα να πούμε λίγα πράγματα γι΄αυτή.Είμαι σίγουρη πως οι περισσοτερες τα ξέρετε.Αλλά ας τα θυμηθούμε.

 

Η φαρμακευτική χρήση της μαστίχας χάνεται στα βάθη των αιώνων.Ιπποκράτης,Διοσκουρίδης, Γαληνός, τη χορηγούσαν στην αρχαιότητα κατά των στομαχικών διαταραχών.Σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, της χοληστερίνης και κυρίως των πεπτικών προβλημάτων (γαστρίτιδα,δυσπεψία, έλκος στομάχου).Μελέτες έδειξαν  πως το 75% των ασθενών που έπαιρναν καθημερινά 2 γρ.μαστίχας είχαν σημαντική βελτίωση έως ίαση των συμπτωμάτων  και της ασθένειας..Επίσης χρησιμοποιείται στην πρόληψη της τερηδόνας. Το μαστιχέλαιο  "χτυπά" τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα.

 Για  όλα τα παραπάνω, αλλά και από προσωπική εμπειρία  σας συστήνω να  βάλετε ένα κουτάκι μαστίχα στην κατάψυξη και να την …ξεχάσετε. Αχρείαστη να’ναι. Σε περίπτωση όμως δυσπεψίας ή στομαχόπονου αλέστε μερικά δάκρυα μαζί με ελάχιστη ζάχαρη στο μίξερ, πιείτε τη με όσο νερό θέλετε   και σε 15-20 λεπτά θα έχετε ανακουφιστεί πλήρως. Και κυρίως να θυμάστε: η μαστίχα δεν μας κάνει παρά μόνο καλό!!!

Πολύ χωνευτικο μετά το γεύμα είναι επίσηςκαι το λικέρ μαστίχας.Υπάρχει βέβαια στην αγορά, αλλά τι καλλίτερο απ'το σπιτικό; Μετά από αρκετό ψάξιμο, βρήκα την συνταγή, την έκανα και βγήκε...ποίημα!!!

Τελείωσε πριν το καταλάβω.Τώρα που ετοιμάζομαι να φτιάξω καινούριο θα κάνω σίγουρα μεγαλύτερη ποσοτητα.

Η συνταγή είναι:

1lt νερό
750 γρ ζάχαρη
1 lt καθαρό οινόπνευμα 90 βαθμών   (όχι κονιάκ ή άλλο ποτο)
1 φακελάκι δάκρυα μαστίχας (5 γρ)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε φιάλη τη μαστίχα με το οινόπνευμα. Ανακινούμε κάθε τόσο και αυτή θα λειώσει. Συνήθως χρειάζεται μια μέρα.Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη να γίνει σιρόπι μέτρια δεμένο, και μόλις κρυώσει, το προσθέτουμε στη φιάλη με το οινόπνευμα. Κλείνουμε και αφήνουμε στον ήλιο 40 ημέρες.

Μικρά μυστικά :1) όταν ετοιμαστεί το βάζουμε  σε καθαρή φιάλη, περνώντας το μέσα από σουρωτήρι όπου έχουμε βάλει 2-3 φίλτρα του καφέ το ένα μέσα στο άλλο.Έτσι τυχόν  "σκουπιδάκια" που  λερώνουν το λικέρ μένουν απ'έξω.
                             2)Σερβίρετε με ένα μικρό τριαντάφυλλο από φλούδα λεμονιού μέσα στο ποτήρι και φυσικά μπόλικο πάγο.


 

8 σχόλια:

  1. Πολλές οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστιχούλας μας! Για να πω την αλήθεια, μου αρέσει που φυτρώνει σε ένα και μοναδικό μέρος που τυχαίνει να είναι στη χώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα με κάνει περήφανη αν και δεν έχω σχέση με τη Χίο...αλλά σαν Ελληνίδα!
    Βέβαια απ΄ότι λέει μια φίλη μου Χιώτισσα που ζει εδώ, το 80% περίπου της παραγωγής εξάγεται σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.Αλλά ας είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βιολετα σε ευχαριστω για την προσκληση..

    το σπιτακι σου ειναι παρα πολυ ομορφοοοοοοοο..

    με ενα μονο παραπονο.. αυτα τα αστερακια με ενοχλουν οπως κατεβαινουν στο κειμενο και δεν μπορω να διαβασω..

    οπως σου απαντησα και στο μπλογκ μου.. τους υπηκοους μου τους προσεχω..χαχαχαχαχα..

    καλο βραδυυυυυυυυυυυ..

    καλη συνεχειαααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΜΟΥ ΑΡ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Muchas gracias por tu visita, me alegro que te gusten mis trabajos.
    Besitos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βιολέτα,γεια σου και ευχαριστώ για την επίσκεψη!
    Η μαστίχα αρωματική,θεραπευτική και καλλυντική θα προσθέσω.
    Πολύ καλές οι πληροφορίες σου και είδα επίσης και το βαλσαμόχορτο-αληθινό βάλσαμο όνομα και πράγμα.Πάντα φτιάχνω κάθε άνοιξη.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Marta Besitos
    queen in red, γι΄αυτό σ΄αγαπάνε:)) ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ!!!
    Ελένη,η μαστίχα και καλλυντική βεβαίως-βεβαίως.ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα!Καλώς σε βρήκα!απίστευτες οι ιδιότητες της μαστίχας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή